Zachwycające krajobrazy z ostrymi szczytami Gór Dynarskich, niemal wyrastających z turkusowej wody, białymi plażami nad Adriatykiem i jedynym w tym regionie fiordem, tajemnicze miasteczka i malownicze zakątki, egzotyczne gaje cytrusowe, figowe czy palmowe, serdeczność mieszkającej tu ludności oraz kameralny, magiczny klimat – to tylko niektóre cechy, jakimi może zachwycić nas Czarnogóra


Ten stosunkowo młody i niewielki kraj coraz częściej obierany jest jako kierunek turystyczny przez wszystkich tych, którzy marzą o urlopie w miejscu, zachwycającym bogactwem przyrody i niepowtarzalną, wręcz bajkową atmosferą.

 

Czarnogóra to państwo w Europie Południowej, położone na wybrzeżu Morza Adriatyckiego, graniczące z Serbią, Kosowem, Chorwacją, Bośnią i Hercegowiną oraz Albanią.

 

W wyniku przeprowadzonego 21 maja 2006 referendum niepodległościowego zadeklarowano zerwanie dotychczas istniejącej federacji z Serbią (Serbia i Czarnogóra). Ostatecznie parlament kraju proklamował niepodległość 3 czerwca 2006. Zgodnie z umową związkową sukcesorem dotychczas istniejącego państwa Serbii i Czarnogóry została Serbia, natomiast Czarnogóra od nowa rozpoczęła procesy akcesyjne do organizacji międzynarodowych. 28 czerwca 2006 roku Czarnogóra została przyjęta do Organizacji Narodów Zjednoczonych jako 192. członek tej organizacji, a od 11 maja 2007 roku jest 47. państwem członkowskim Rady Europy. Od grudnia 2009 jest kandydatem do NATO, a od 17 grudnia 2010 r. posiada status oficjalnego kandydata do Unii Europejskiej.

 

Historia Czarnogóry sięga 6500 lat p.n.e., a ilość ludów, które gościły w czasie tych długich dziejów jest oszałamiająca. Byli tu Ilirowie, Grecy, Rzymianie, Bizantyjczycy, Słowianie i Serbowie. Czarnogóra należała do Republiki Weneckiej i była w tureckiej niewoli. Okupowali ją Rosjanie i Austriacy.

 

Północny zachód to najbardziej spektakularna część linii brzegowej i kraina należąca raczej do Europy. Nad południowo-wschodnią częścią wybrzeża unosi się powiew bliskowschodniej egzotyki.

 

Na południu kraju panuje klimat śródziemnomorski, zaś w centralnej części – kontynentalny umiarkowany. Oba typy gwarantują wysokie temperatury niemal przez wszystkie dni w roku: latem słupek rtęci wskazuje ok. 25-30°C powietrza i 22-26°C wody, a zimą temperatura nie spada zazwyczaj poniżej 10°C. W górach jest oczywiście nieco chłodniej.

 

Czarnogórskie wybrzeże nie jest długie. Gdyby ktoś się uparł, mógłby je w całości przejechać w jeden dzień. Ale żeby zobaczyć różnicę między śródziemnomorskim Herceg Novi a poweneckim Kotorem, usłyszeć nawoływania muezina w Ulcinj i ogłuszający koncert cykad na półwyspie Luštica, trzeba spędzić tu więcej czasu. Będzie to podróż nie tylko przez piękny kraj, ale też między cywilizacjami Wschodu i Zachodu.

 

Najbardziej znanym kurortem wypoczynkowym Czarnogóry jest nadmorska miejscowość Ulcinj z wysuniętą w głąb Adriatyku starówką, meczetami, małymi sklepikami i licznymi straganami, a także Budva ze wspaniałymi obronnymi murami, cytadelą oraz średniowiecznym starym miastem, wypełnionym gwarem i muzyką przez wszystkie dni sezonu. Na wschód od tego popularnego kurortu znajdziemy natomiast Sveti Stefan, niegdyś będące rybacką osadą, a dziś stanowiące kolejny turystyczny kompleks wypoczynkowy, otoczony labiryntem urokliwych wąskich uliczek. Czarnogóra zachwyci nas również malowniczo położonym Kotorem z najlepiej zachowaną średniowieczną zabudową, wpisaną na listę UNESCO, niewielkim spokojnym Perastem, Parkiem Narodowym Skadarské Jezero, będącym największym rezerwatem ptaków w Europie oraz jednym z najstarszych gajów oliwnych, dużym portem morskim i malowniczą starówką w Bar – miejscowości o niezwykle bogatej historii.

 

Silny wpływ wywarła na kuchnię w Czarnogórze przede wszystkim kuchnia turecka, widoczna w najczęściej spożywanych tu potrawach: bułkach pita, baraninie, jagnięcinie, fasoli, jogurtach, warzywnych sałatkach i zupach. Podstawowym składnikiem każdej potrawy jest oliwa z oliwek. Popularne są również sery oraz bakalie, zaś wybrzeżu jada się głównie dania rybne i owoce morza. Podczas pobytu w Czarnogórze powinniśmy spróbować przede wszystkim prusztu, czyli wędzonej szynki w cienkich plasterkach, pljeskavicy (zrazów pieczonych na ruszcie i posypanych owczym serem), grillowanej wątróbki i mięsnych paluszków, lepinji (chleba faszerowanego gulaszem lub serem), warzywnej zupy čorba z kawałkami mięsa oraz sałatki bałkańskiej, przypominającej grecką. Popularnym alkoholem podobnie jak w Bułgarii jest mocna rakija, przygotowywana z winogron, śliwek, fig, jabłek lub moreli. Jako orzeźwiający napój podawane jest owcze mleko.

 

Walutą Czarnogóry jest euro. Granicę od strony Chorwacji przekroczymy na podstawie dowodu osobistego lub paszportu (o ile nasz pobyt nie będzie dłuższy niż 30 dni – w innym przypadku musimy nabyć wizę). Przy wjeździe do kraju od strony Serbii wymagana jest wiza turystyczna, którą możemy wykupić na granicy. Utrudnieniem w transporcie lokalnym za pomocą autobusów miejskich i międzymiastowych może być brak rozkładów jazdy oraz tabliczek przystankowych – warto więc skorzystać z usług firm, wynajmujących samochody. Czarnogóra oferuje moc atrakcji dla wszystkich nastawionych na aktywny wypoczynek: niezapomnianych wrażeń dostarczą nam wędrówki po Górach Dynarskich, sporty wodne nad Adriatykiem oraz rafting w okolicach rzeki Tary. Do pamiątek, jakie możemy przywieźć z tego malowniczego miejsca, należą przede wszystkim ozdoby z muszli i jeżowców, ręcznie robione buty, olej domowej produkcji oraz wspomniana już rakija.

Galeria


Spełnij swoje marzenia

Jak
działamy?

Baza ofert

Starannie budujemy
bazę ofert

Wybór ofert

Doradzamy
w wyborze oferty

Transakcje

Pomagamy
w przeprowadzeniu transakcji

Zarządzanie nieruchomościami

Wspieramy
zarządzanie nieruchomościami

Napisz do nas

Skąd się o nas dowiedziałeś?

Wyrażam zgodę na rejestrowanie moich danych osobowych, które będą wykorzystywane wyłącznie w ramach świadczonych usług oraz przetwarzane zgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Więcej informacji znajduje się w zakładce RODO.
Trwa wysyłanie...